Tojáskeresés, rejtvényfejtés – KöJKök húsvétkor

Mi – a KöJKök – önkéntesek vagyunk, de ha alkalom adódik, a húsvéti nyuszi szerepét is átvállaljuk.

A vírus okozta nehézségek és korlátozások ellenére is szerettük volna meglepni a gyerekeket húsvét alkalmából, így sokat gondolkodtunk azon, hogy ebben a helyzetben milyen foglalkozást lehetne számukra megvalósítani. Így jutottunk el a tojáskeresésig. Biztosan sokunk gyerekkorának kedves emlékei közé tartozik ez a kis húsvéti hagyomány, és örömmel gondolunk vissza arra, ahogyan izgatottan keresgélünk a kertben annak reményében, hogy sok-sok finomságra bukkanunk. A célunk az volt, hogy ezt az élményt a gyermekotthon lakói is átélhessék.

Igazodva a jelenlegi helyzethez, olyan játékban gondolkodtunk, amit minél kevesebb önkéntes személyes bevonásával tudunk végrehajtani. (Szívünk szerint mindenki ott lett volna, de a közös játékok és ölelések még sajnos váratnak magukra). Így alkottunk meg egy öt állomásból álló játék-sorozatot, elrejtve egy-egy jelet mindegyik fordulóban, utalva ezzel a következő állomás helyszínére. Az utolsó forduló helyszíne pedig az édességeket rejtette, amit együtt, különböző feladatokat végrehajtva találhattak meg a gyerekek.

Igyekeztünk készségfejlesztő, csapatépítő elemeket is belecsempészni a keresésbe, valamint figyelembe vettük azt is, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki számára élvezhető legyen a játék. Külön örömünkre szolgált, hogy a feladatok kitalálásában és kivitelezésében új önkénteseink is segédkeztek, például egy aranyos, állatokról szóló mese megalkotásával, vagy a keresztrejtvények létrehozásával.

A tojáskeresést két otthonban is sikerült megtartanunk, és bár a játékot személyesen csupán néhány ember vezette, a különböző fordulókon online bejelentkeztek további önkéntesek is, nagy meglepetést, ám annál nagyobb boldogságot okozva ezzel a kicsiknek.

A különböző fordulókban volt például rejtvényfejtés, locsolóvers szavainak kitalálása, meseolvasás, a gyerekek pedig lelkesen igyekeztek megoldani ezeket, hogy minél előbb eljuthassanak a következő állomásig. Végül, az utolsó előtti feladat keretein belül a gyerekek kaptak egy kulcsot, amire rá kellett írni, mik azok a dolgok, amiket szeretnek. Öröm volt nézni a csillogó szemüket, ahogy lelkesen sorolták, mi minden teszi őket boldoggá. A jelképes kulcs pedig a végső állomáson található, édességgel teli dobozt nyitotta.

A „kincsesládában” rengeteg édesség, csokinyuszi- és tojás, valamint különféle játékok várták új gazdájukat, mi pedig meghatódva, hálával teli szívvel figyeltük, ahogyan bontogatják a gyerekek a csomagokat. Ezek a csillogó szemek, hangos nevetések és a belőlük áradó boldogság az, ami megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, és visz minket előre annak érdekében, hogy még több mosolyt csalhassunk a gyermekotthon lakóinak arcára.

Share on facebook
Megosztás

Vélemény, hozzászólás?