Év végén sem engedtük el a gyerekek kezét

Az év végén sokan végig gondolják, mit is adott nekik az elmúlt tizenkét hónap. Így tettünk mi is, hiszen 2021-ben is sok álmunkat valósítottuk meg. 

Az egyik és talán legfontosabb változás, hogy októberben mozgalomból egyesületté váltunk, így már Köjkök a Gyermekotthonban Egyesületként folytatjuk a munkánkat. Mi, a Közösségi Játék Készítők csapata másfél évvel ezelőtt csak álmodtunk róla, hogy egyszer majd hivatalos szervezetként működhetünk, ám ez az év ezt is magával hozta.

Sajnos 2021 sem telt el karantén nélkül. Tavasszal kevesebb időt tölthettünk együtt a gyerekekkel, ám év végére behoztuk a lemaradást. A nyári programok után szinte nem volt olyan hétvége, hogy valamelyik gyermekotthonba ne látogattunk volna el, sokszor párhuzamosan több intézményben is futottak foglalkozásaink szombatonként. 

A szeptemberben kibővült csapataink mind a négy budapesti gyermekotthonban igazán kitettek magukért. Az iskolakezdési adománygyűjtéssel sok felajánlás érkezett hozzánk, amelyeket a foglalkozásainkba is be tudtunk építeni, így még több kreativitást igénylő játékkal leptük meg a gyerekeket. Előkerültek a kartonpapírok, a színes ceruzák, a filctollak, temperák, gyurmák és az egyéni alkotások mellett igyekeztünk a csapatmunkára is kiemelt figyelmet fordítani. Így születtek nagyon emlékezetes alkotások például a barátság világnapja alkalmából, ahol hatalmas kartonpapírokon festettek együtt a gyerekek. A szeptemberi jó időt kihasználva zajlott néhány foci bajnokság a gyermekotthonok udvarán, amelyek alkalmat adtak arra, hogy jobban megismerjék az önkéntesek a gyerekeket. Sokat segítettetek ezek a kötetlen alkalmak a későbbi munkák során.

Októberben két csapatunk is végig rajzos feladatokkal látta el a gyerekeket. Rajzaik hamarosan egy naptárt fognak díszíteni, amelynek megvásárlásával Ti is támogathatjátok az egyesület munkáját. Az ősz beköszöntével falevelekkel, gesztenyékkel alkottunk és készültünk az egyik leglátványosabb napra, a Halloween-ra. Ez minden évben a gyerekek egyik kedvenc időszaka, amit az önkéntesek is kihasználtak: tök festés, díszek készítése, maszkok gyártása, az otthont díszítő dekorációk elkészítése zajlott október végén.

Novemberben ugyan kevesebb képet láthattatok a foglalkozásainkról, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna sűrű időszak számunkra. Nem minden hétvégén sikerült a gyerekekkel találkoznunk, amikor viszont igen, akkor nagyon jól éreztük magunkat. Voltunk együtt játszótéren, ugrálóvárazni, amikor pedig az otthon falai közt maradtunk a hideg idő miatt, akkor készültünk a télre, az ünnepekre. Díszeket készítettünk, hogy a karácsonyfán a saját alkotásaikat is viszont láthassák, adventi koszorút gyártottunk vagy csak kézműveskedtünk.
Az év végi időszakot tehát sikeresnek nevezhetjük, hiszen nagyobb létszámú önkéntes csoportokkal vágtunk bele az őszbe, aminek meg is lett az eredménye.
2021-ben összesen 44 alkalommal tartottunk foglalkozást a gyermekotthonokban.

Nem mehetünk el amellett, hogy az év második felében egy hódmezővásárhelyi különleges gyermekotthon lakói is közel kerültek a szívünkhöz. A szegedi csapat vezetője több együttműködés szervezésével lehetővé tette, hogy a gyermekek kulturális és sport programokon is részt vegyenek. A Szegedi Nemzeti Színház és Szegedi Kortárs Balett előadásait tekinthették meg az elmúlt hónapokban, a társulat tagjai pedig többször ajándékokkal is megörvendeztették a gyermekotthonok lakóit. A fiatalok nagy örömére pedig a Pick Szeged Kézilabdacsapattal közös együttműködés eredménye, hogy a hazai meccseken élőben szurkolhatnak a nézőtéren. A közös munkák természetesen 2022-ben is folytatódnak, hogy minél több programra eljuthassanak a gyermekotthon lakói.

Nézzétek meg a képeket és idézzük fel együtt az elmúlt hónapok legjobb pillanatait!

Share on facebook
Facebook

Vélemény, hozzászólás?